Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Η νεότερη Κρήτη

Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ  ΠΟΛΕΜΟΣ  (1914-1918)

Το 1914 οι Μεγάλες Δυνάμεις έρχονται αντιμέτωπες στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα. Αντιμέτωπα έρχονται και άλλα κράτη της Ευρώπης που είχαν μεταξύ τους εδαφικές διαφορές.
   Η Ελλάδα πήρε το μέρος της Αντάντ ή δυνάμεις της Συνεννόησης, οι οποίες νικούν.

   Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος τελειώνει το 1918, αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να δίνει μάχες για να προστατέψει τους Έλληνες που βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια.
   Το 1923, μετά την καταστροφή των ελληνικών πόλεων στα παράλια της Μικράς Ασίας, χιλιάδες πρόσφυγες της μικρασιατικής τραγωδίας καταφεύγουν στην Κρήτη.



   Με τη Συνθήκη της Λοζάνης γίνεται ανταλλαγή πληθυσμών και μεγάλος αριθμός τούρκικου πληθυσμού υποχρεώνεται να εγκαταλείψει την Κρήτη.
   Τα σπίτια και τις περιουσίες των μουσουλμάνων τα παίρνουν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.



Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ  (1939-1945)
 
   Όταν το 1941 οι Γερμανοί κατακτητές κατέλαβαν την ηπειρωτική Ελλάδα, η Κρήτη παρέμεινε το τελευταίο ελεύθερο τμήμα της χώρας.
   Λίγο πριν την κατάληψη της Αθήνας, καταφεύγουν στην Κρήτη ο Βασιλιάς Γεώργιος και η κυβέρνηση του Εμμανουήλ Τσουδερού.
   Η γερμανική στρατιωτική ηγεσία αποφασίζει την κατάληψη της Κρήτης.


  Το πολεμικό σχέδιο προβλέπει καθημερινούς βομβαρδισμούς στα στρατηγικά σημεία του νησιού και μεταφορά αλεξιπτωτιστών με αεροπλάνα.
   Η εισβολή από αέρα αρχίζει από τα Χανιά στο αεροδρόμιο του Μάλεμε. Χιλιάδες αλεξιπτωτιστές πέφτουν από τα αεροπλάνα με βαρύ οπλισμό και εφόδια.


   Από τη θάλασσα μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων μεταφέρει άλλους άνδρες με εφόδια και βαριά όπλα. Στόχος τους είναι το αεροδρόμιο του Μάλεμε, όπου τα γερμανικά αεροπλάνα θα μπορούν να προσγειώνονται με ασφάλεια.


 Παρόλο που οι περισσότεροι Κρητικοί στρατιώτες έχουν αποκλειστεί στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι κάτοικοι της Κρήτης με τις συμμαχικές δυνάμεις, τους Άγγλους, τους Αυστραλούς και τους Νεοζηλανδούς αντιστέκονται γενναία στην γερμανική εισβολή.


    Απολογισμός : 4000 αλεξιπτωτιστές σκοτώνονται και 170 αεροπλάνα καταστρέφονται. Η αερομεταφερόμενη μεραρχία (7η) διαλύεται και τα φιλόδοξα σχέδια των Γερμανών ανατρέπονται…. προσωρινά.
    Τότε ήταν που είπαν οι Άγγλοι τη γνωστή φράση: « δεν πολεμούν οι Κρητικοί σαν ήρωες, αλλά όλοι οι Ήρωες πολεμούν σαν τους Κρητικούς».


    Παρά τις τρομερές απώλειες που έχει ο γερμανικός στρατός, η Κρήτη υποκύπτει στη ναζιστική σβάστικα στις 29 Μαΐου ’41 μετά από την ΗΡΩΙΚΗ  ΚΡΗΤΙΚΗ  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.
   Την γερμανική κατοχή ακολουθεί η Εθνική Αντίσταση. Κρήτες Πατριώτες καταφεύγουν στα βουνά, όπως είχαν καταφύγει τόσες φορές οι πρόγονοί τους, όταν έχαναν την ελευθερία τους.
   Έτσι, μαζί με άλλες αντιστασιακές οργανώσεις αρχίζει ο ανταρτοπόλεμος εναντίον των κατακτητών.
   Η Αντίσταση των Κρητών Πατριωτών, όπως και η αντίσταση όλων των Ελλήνων, είναι η μεγάλη προσφορά της Ελλάδας στη συμμαχική νίκη εναντίον των Δυνάμεων του Άξονα.  


Η σύγχρονη Κρήτη


Μετά τον πόλεμο και κυρίως τη δεκαετία του '60, οι μικρές και γραφικές πόλεις της Κρήτης μετατρέπονται σε μεγαλουπόλεις.  Από τα Χανιά και τον Άγιο Νικόλαο απλώνεται κατά μήκος της ακτής σειρά από ξενοδοχειακά συγκροτήματα που φιλοξενούν τους χιλιάδες επισκέπτες.

 Οι επισκέπτες έρχονται να χαρούν τη φύση, να επισκεφθούν τους μινωικούς οικισμούς, τις αρχαιότητες, τις βυζαντινές εκκλησίες, τη γη του Μίνωα, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Στο σταυροδρόμι των θαλάσσιων δρόμων όπου σμίγουν οι τρείς ήπειροι: η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική, η Κρήτη δεσπόζει περήφανη... δικαιωμένη... νικήτρια... μα και έτοιμη να παλέψει γι' αυτά που θα 'ρθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.