Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Τουρκοκρατία

             
                                     
ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ
1669-1898

   Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης(1453) και την κυριαρχία των Οθωμανών σε όλη την Ελλάδα , οι Τούρκοι κατέβαλαν την Κύπρο το 1570. Σειρά τώρα είχε η Κρήτη.
    Οι Τούρκοι περιμένουν μια τυπική αφορμή για να εισβάλουν στην Κρήτη. Το 1644 ένα τουρκικό πλοίο που μεταφέρει προσκυνητές στη Μέκκα συλλαμβάνεται από πειρατές κοντά στα κρητικά παράλια. Οι Τούρκοι κατηγορούν τους Βενετούς ότι επιτρέπουν στους πειρατές να αγκυροβολούν στα λιμάνια κι έτσι ξεκινάει ο Κρητικός  πόλεμος όπως ονομάστηκε μεταξύ Τούρκων και Βενετών.
    Μεγάλη τουρκική στρατιά αποβιβάζεται δυτικά των Χανίων και αρχίζει η πολιορκία του φρουρίου των Χανίων , το οποίο παραδίδεται τελικά μετά από 2 μήνες.
     Το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου οι Τούρκοι στρέφονται κατά του Ρεθύμνου , το οποίο πολιορκούν και το καταλαμβάνουν μέσα σε 45 ημέρες.


     Το επόμενο βήμα τους είναι η κατάκτηση του Χάνδακα , που κράτησε 21 ολόκληρα χρόνια. 

Οι Βενετοί αντιστέκονται γενναία.
     Οι Ευρωπαίοι ηγεμόνες εγκαταλείπουν τις διαφορές και τις αντιθέσεις που έχουν μεταξύ τους και σπεύδουν να βοηθήσουν τους Βενετούς. Οι πολιορκημένοι περνούν μεγάλες δοκιμασίες. Έχουν έλλειψη νερού, έλλειψη τροφίμων και αντιμετωπίζουν τους κινδύνους από επιδημικές ασθένειες.
     Τελικά το 1669 ο αρχιστράτηγος Μοροζίνης παραδίνει το Χάνδακα στους Τούρκους και υπογράφει συνθήκη παράδοσης της Κρήτης , εκτός από τις οχυρωμένες νησίδες Σούδα , Γραμβούσα και Σπιναλόγκα.
      Χιλιάδες Κρητικοί παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς στα Επτάνησα και σε άλλα μέρη που κατέχονται από Βενετούς.
      Η τουρκική κατάκτηση της Ελλάδας έχει τρομερές συνέπειες για την Κρήτη. Ο πληθυσμός της μειώθηκε σημαντικά και οι κάτοικοι δοκιμάζονται πολύ. Η οικονομία της Κρήτης περιορίζεται στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία το εμπόριο σταματά τελείως. Η ναυτιλία παρακμάζει , μόνο στα Σφακιά υπάρχει ένας μικρός στόλος με εμπορικά σκάφη.
       Η γη μοιράζεται στους κατακτητές και ο πληθυσμός αποσύρεται στις ορεινές περιοχές , όπου γίνονται κλέφτες. Οι Τούρκοι ονομάζουν Χαίνηδες  τους κλεφταρματολούς που επιτίθενται με νυχτερινές επιδρομές.
     
  Η τουρκοκρατία διαρκεί περίπου δυόμισι αιώνες. 
Πολλοί από τους Κρήτες αναγκάζονται να γίνουν μουσουλμάνοι , ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζουν να είναι χριστιανοί , οι λεγόμενοι Κρυπτοχριστιανοί .
       Οι χριστιανοί που διατηρούν κτήματα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν φόρο , αλλά ο πιο βαρύς είναι ο φόρος της υποτέλειας , ο γνωστός κεφαλικός φόρος.
       Η Τουρκία θέλει να έχει δυνατό στρατό στην Κρήτη , γιατί φοβάται τη σύμπραξη Ελλήνων και Βενετών. Το στρατό τους αποτελούν οι αυτοκρατορικοί γενίτσαροι και οι ντόπιοι γενίτσαροι ή γερλήδες. Οι ντόπιοι γενίτσαροι προέρχονται από εξισλαμισμένους Κρητικούς, τους Τουρκοκρήτες, οι οποίοι είναι και οι πιο φανατισμένοι.
       Το 1692 κηρύσσεται βενετοτουρκικός πόλεμος , όπου οι Βενετοί έχουν κινητοποιήσει και πολλούς Κρήτες για να καταλάβουν τα Χανιά. Οι τουρκικές δυνάμεις είναι πολύ ισχυρές, οι Βενετοί αποχωρούν και οι Κρητικοί αφήνονται στο έλεος των Τούρκων. Η πρώτη αυτή επανάσταση πνίγηκε στο αίμα , καταστρέφονται πολλά χωριά και φεύγουν από το νησί πολλοί Κρητικοί.

....συνεχίζονται οι ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ


                                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.