Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Α΄ Βυζαντινή περίοδος

Ά  ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ  ΠΕΡΙΟΔΟΣ  ΚΡΗΤΗΣ  (330μ.Χ.-824μ.Χ.)                        


    Στη Βυζαντινή περίοδο η Κρήτη είναι ένας τόπος αρκετά σπουδαίος, γιατί η θέση
της εξακολουθεί να έχει στρατηγική σημασία για το εμπόριο της Μεσογείου.
    Βρίσκεται στο δρόμο από την Κωνσταντινούπολη προς την Ανατολή, ως ενδιάμεσος σταθμός πριν από τις ακτές της βόρειας Αφρικής, και αποτελεί βασικό σημείο για τον έλεγχο της Μεσογείου.
     Βρίσκεται, επίσης, ανάμεσα στην Ασία και τη δυτική Ευρώπη και παίζει ρόλο γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
     Το 330μ.Χ.ο Μέγας Κωνσταντίνος μεταφέρει την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολη. Αποσπά την Κρήτη και την προσαρτά στη δική του επικράτεια, την Ιλλυρία.

     Μετά τη διαίρεση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από το Μέγα Θεοδόσιο σε δυτικό
και ανατολικό κράτος, (395μ.Χ.)η Κρήτη γίνεται επαρχία του ανατολικού κράτους.
    Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, αφού καταδίωξαν το Χριστιανισμό, τον κάνουν επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας (313μ.Χ.).Πνευματικοί ηγέτες είναι τώρα οι ιερείς και οι καλόγεροι.
    Ο Χριστιανισμός διαδίδεται με τον Απόστολο Παύλο και τον μαθητή του τον Τίτο, ο οποίος οργανώνει τις εκκλησίες της Κρήτης.
    Χτίζονται χριστιανικοί ναοί σύμφωνα με την παλαιοχριστιανική αρχιτεκτονική. Ο ναός του Αγίου Τίτου της Γόρτυνας είναι απ’ τα σημαντικότερα μνημεία της Κρήτης.

Η βασιλική αυτή χτίστηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. και αποτελούσε ναό στολίδι που εξελίχτηκε σε προσκύνημα της Χριστιανοσύνης, αφιερωμένος στον πρώτο Άγιο και προστάτη της Κρήτης.
    Την εποχή αυτή οι περισσότεροι από τους κατοίκους ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Καλλιεργούν τη γη για να παράγουν ό,τι χρειάζονται οι ίδιοι και για να εξάγουν τα προϊόντα τους σε άλλα μέρη. Για τους αγρότες η φορολογία είναι πολύ βαριά.
    Οι ανθηρές οικονομικές δραστηριότητες του νησιού εξακολουθούν όμως να είναι η βιοτεχνία και το εμπόριο.
    Οι Άραβες, ένας άλλος λαός που διαπρέπει στο εμπόριο, αποκτούν δύναμη, έχουν ναυτική ισχύ και θέλουν να έχουν πλήρη έλεγχο των θαλάσσιων δρόμων της Μεσογείου.

    Οι συνεχείς επιδρομές των Αράβων προκαλούν ανησυχίες στην Κρήτη, η οποία ζητά  από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου να στείλει στρατιωτικές ενισχύσεις.
    Τον 8ο αιώνα η Αραβική απειλή εξουδετερώνεται προσωρινά, η Κρήτη ενσωματώνεται στο Βυζάντιο και οργανώνεται σε αυτοδύναμο βυζαντινό θέμα, δηλαδή σε αυτοδύναμη διοικητική περιφέρεια.
    Στις εκκλησίες και στα μοναστήρια της Κρήτης οι αγιογράφοι φιλοτεχνούν τοιχογραφίες με θέματα από τη ζωή του Χριστού και των αγίων.

    Φιλοτεχνούν και φορητές εικόνες πάνω σε ξύλο, τις οποίες οι πιστοί τοποθετούν στις εκκλησίες και στα εικονοστάσια των σπιτιών τους.
    Στις θρησκευτικές γιορτές οι Κρήτες πηγαίνουν στα πανηγύρια και γιορτάζουν με
κατάνυξη τις επετείους και τη μνήμη των αγίων.
    Εκδηλώνουν και γλέντια σε άλλες εκδηλώσεις, στους γάμους, στο θερισμό, στον τρύγο, στα κυνήγια, τραγουδώντας κάθε φορά ειδικά για την περίσταση τραγούδια.
    Οι γυναίκες εργάζονται στο σπίτι και φτιάχνουν στους αργαλειούς το ρουχισμό της
οικογένειας και του σπιτιού.
    Φτιάχνουν στρωσίδια και κιλίμια με λαϊκά σχέδια, σεντόνια και διάφορα υφάσματα.
    Η ενδυμασία ακολουθεί τις επιταγές της μόδας. Οι άντρες φορούν χιτώνα με ζώνη στη μέση και φαρδιές βράκες.
    Οι γυναίκες φορούν μακριά φορέματα με ποδιές που τις στολίζουν με ωραία κεντήματα και στολίδια.

    Τα βράδια, κοντά στο τζάκι, οι μεγαλύτεροι διηγούνται θρύλους από τα παλιά, πολεμικές περιπέτειες και παραμύθια για νεράιδες και φοβερούς δράκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.